2011. július 28., csütörtök

Különbségek

Már egy ideje le akartam írni egy-két szembeötlő különbséget a hazai viszonyokhoz képest. Sajnos azt látom, hogy otthon még azokra a dolgokra sem figyelnek oda ami nem igazán pénzkérdés. 
Itt már az első kivizsgálásnál felhívták a figyelmemet, hogy még véletlenül sem használjam a főbejáratot, mert ott mindenféle fertőzéses gyerekkel összefuthatok, hanem jöjjek a daganatosoknak fentartott részen be. Nálunka Tűzoltóban van egy pár bejárat, de persze mindegyik gondosan lezárva, használja csak mindenki ugyanazt, max. az ebédszállítóknak jár külön privilégium. A vérvételre várva is ott kell csücsülni ahol az egész klinika forgalma átmegy,persze nem kis tömegben, akár téli járványidőszakban is.
 Vérvétel, kontrolloknál nem kell mindig vénát szúrni, ujjbegyből kapilláris csőbe megy egy pár csepp, nem is fáj annyira, egyben maradnak  a vénák is.
Már mielőtt kisebesedne a gyerek szája kapja a profilaxist, antibiotikum, mindig 3 napos kúrákban, gyomorvédő folyamatosan, szájgomba ellen mindig 3x naponta. Le sem tudom írni milyen odafigyelést fordítanak a sterilitásra az alacsony fehérvérsejtű gyerekeknél, de persze ez azért is van mert most a transzplantos részen vagyunk.
Fontos még a nővérek figyelmessége, kedvessége, ami minden osztályon eddig szembetűnt. Én nem tudom honnan szalajtották azt a sok búval b..tt, kifejezetten flegma nővért akikkel eddig szerencsém volt kezelődni, de hogy itt emberszámba vesznek, kedvesek még akkor is ha kérek vmit, és éreztetik, hogy segíteni akarnak az biztos. Jól esik az embernek ha nincs teljesen elkülönítve, beszélgetnek vele, és egyszer sem próbáltak anyának szólítani. Ezen mindig kiakadtam otthon, nem vagyok én nekik anya, csak a gyerekeimnek, de úgy látszik ez tipikus magyar szokás.
 Még a gyereket is átpelusozzák éjjel, hogy ne kelljen felkelnem, csinálnak egy teát, megmelegítik  a tejet, kiöntik a fürdővizet... És nem azért, mert tilos bemenni a konyhába mint otthon, mert még főzni is lehet, ha a fényképes gyerekétlapból esetleg nem tudnék választani  a százféle éttermi színvonalú kajából. Kint teli hűtő, gyümölcs, üdítő, sajt ,felvágott, mindig van, de olyan sok finom kaját adnak, hogy már belénk sem fér.
Két ovónő helyettesíti a szülőket, vagy segít lefoglalni a gyereket, de van külön szociális munkás is, ha hosszabban el kell mennie vkinek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése